Парите от хака на Япоснката крипто борса Coincheck се раздвижиха

След като Coincheck бяха хакнати и NEM на стойност 500 милиона долара беше откраднат, хакерите отговорни за хака решиха да изперат парите си. Сметката на която бяха прехвърлени откраднатите NEM монетите се раздвижи с малки суми от по 100 NEM което се равява на 76 долара по днешен курс. Хакерите опипваха почвата за да проверят коя борса не е блокирала въпросния адрес, първо с малки суми и след това следват и по големите. След като NEM се конвертира в Monero става непроследим. Както знаете Monero или XMR е най непроследимата валута досега.

Том Робинсън, който е съосновател на “Elliptic” каза пред Ройтерс:

“Когато хората се опитват да изперат подобен вид средства, те много често прехвърлят малки количества монети, защото така е по-малко вероятно да предизвика съмнение в механизмите на различните борси.”

След толкова откраднати пари всички борси следят за големи трансвери и докладват всичко на властите за да сътрудничът за залавянето на преступниците и те да бъдат наказани.

След прехвърлянето в Monero  и след това в Bitcoin парите лесно се обръщат във фиатни  пари и стават напълни чисти и изпрани. Ако  монетите се прехвърят директно в bitcoin стават лесни за проследяване но през Monero това става невъзможно. След хака на Mt. Gox през 2014 това е поредното доказателство колко борсите са несигурни и как лесно можете да загубите парите си. Тази хакерска атака оглавява позицията за сега като най-голямата в историята на крипто валутите. Дали ще послеват нови атаки и по крупни суми ще бъдат откраднати никой не знае но това може да ни послужи за урок за да обърнем повече време на сигурността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *