Крипто вируси засягат 23% от организациите в света, които точат системите им

Крипто вируси все повече изтощава мощността на корпоративните процесори, като според изчисленията на последния индекс Global Impact Threat Impact от Check Point, се очаква 23% от организациите в световен мащаб да бъдат засегнати от зловредения софтуер Coinhive.

Изследователи на фирмата са открили три различни варианта на крипто вируси  в системите си.  На първо място  в  Топ  10 най-големите заплахи е класиран именно  Coinhive. Друг крипто-миньорски злонамерен софтуер, който е в списъка, включва JSEcoin на пето място, а Cryptoloot на осмо място. Фирмата твърди, че повече от една на пет организациите по целия свят са били засегнати от варианта на Coinhive миналия месец.

Виж още: Бил Гейтс скочи срещу анонимността при криптовалутите

Крипто зловредения софтуер се отнася до киберпрестъпниците, които отвличат процесора или GPU силата на жертвата, както и съществуващите ресурси за модифициране на криптопроменливостта. В случая на Coinhive, имплантираният Javascript използва големи изчислителни ресурси на машината на крайния потребител, като по този начин се отразява отрицателно върху производителността на системата.

Някои крипто миньори са преднамерено инжектирани в няколко водещи уеб сайта, най-вече медийни стрийминг услуги и услуги за споделяне на файлове. От миналата седмица медийният магазин Salon представи на посетителите си  чрез рекламен блок с прозорец, който предлага две опции: деактивиране на блокера или избор на опция “потискане на рекламите”, която сайтът обяснява, ако е избран, ще позволи на “Salon да използва неизползваните изчислителна мощност “. Според Cyberscoop Салон използва Coinhive, за да изхвърли криптопродажбата Monero.

Някой хора смятат и предпочитат сайтове без реклами и отдават своето процесорно време за да получат по чиста информация и най вече без досадните реклами. Това доста променя правилата в рекламния бизнес и може да се наложи на пазара.

Докато част от тази дейност е законосъобразна и легитимна, инструментите могат да бъдат хакнати, за да доминират повече власт и да генерират повече приходи, като използват до 65% от силата на CPU на крайния потребител.

 

 

Вашият коментар