Какво трябва да знаете за Bakkt

Какво трябва да знаете за Bakkt

“Глобална регулирана екосистема за цифрови активи”

Bakkt е компания, която има за цел да даде възможност на потребителите и институциите да купуват, продават и съхранявaт цифрови активи в глобална мрежа. Целта е да се осигури федерално регулиран пазар за Bitcoin и концепция за складиране, както и потребителски и търговски приложения. Първоначалният фокус е върху търговията и обръщение Bitcoin / фиат.

Първият компонент на Bakkt е еднодневен Bitcoin физически доставяем договор за фючърси. Това означава, че всеки фючърс договор ще бъде уреждан в BTC, за разлика от договорите на CME и CBOE, които се уреждат във фиат. Това ще бъде съчетано с план за физическо складиране, което да е прегледан и одобрен от CFTC (Стокова комисия за търговия с фючърси). Това са двете първи характеристики, които Bakkt ще предложи, а стартирането е насрочено за Ноември / Декември 2018.

Тестовете и стартирането са насрочени за месец Ноември, а търговия и складирането за месец Декември.
Но Bakkt стига още по-далеч. Когато е готов, той ще бъде напълно регулиран обмен, в който цифровите активи ще могат да се купуват, продават и съхраняват. Bakkt има за цел да разработи отворена технология за свързване на съществуващата пазарна и търговска инфраструктура към блокчейна.

Плановете за 2019 включват използване на Microsoft cloud решения за свързаните пазари, издаване на крипто дебитни карти и позволение на 401(к) пенсионни сметки и фондове за инвестиране в Bitcoin. Starbucks е партньор и има за цел да изгради технология, която позволява на потребителите да конвертират крипто във фиат-валути безпроблемно и в платежния процес да плащат за стоки и услуги. Крайната цел е да превърне Bitcoin в надеждна глобална валута с широка употреба. Bakkt носи прозрачност и доверие на досега нерегулираните пазари.

Името “Bakkt” идва от “backed”, както “asset-backed-security” (ценни книжа, обезпечени с активи).

Кои са хората зад Bakkt?

Баккт е създаден от Intercontinental Exchange (ICE), която е оператор на глобални борси, разплащателни, информационни и листингови услуги. ICE е финансов гигант, собственик на New York Stock Exchange (NYSE), както и други борси. За създаването на Bakkt, ICE направи партньорства с Boston Consulting Group (BCG), Starbucks (във връзка с техния опит с безкешови платежни системи) и Microsoft (във връзка с блолчейн опитa им с AZURE и техните cloud решения).

Смята се, че Goldman Sachs е в процес на изграждане на методи за използване на Bakkt за попечителски решения за съхранение на цифрови активи за своите клиенти.

Кели Лоефлер, опитен изпълнителен директор на ICE, ще изпълнява длъжността изпълнителен директор (CEO) на Bakkt. Наскоро беше обявено, че Адам Уайт ще бъде главен оперативен директор (COO). Адам Уайт е петият служител на Coinbase и отговаряше за изграждането на GDAX – крилото на Coinbase, в услуга на професионалните трейдъри. Той е истински ветеран и е един от ключовите архитекти, изградили един от първите професионални пазари за цифрови активи.

Потенциала на Bakkt за BTC

Потенциалът е абсолютно гигантски. Като цяло липсват две неща за институционалните пари и мейнстрийма за инвестиране в Bitcoin:
– Търговия на официални и напълно регулирани борси
– Безопасно съхранение на цифрови активи
Bakkt решава и двата проблема наведнъж и проправя пътя на Bitcoin да пристигне в мейнстрийма и това ще бъде последната стъпка за трансформиране на BTC от “забавни интернет пари” в оригинален клас активи. Очакванията са търсенето на BTC да се повиши рязко до момента, когато Bakkt стартира, защото фючърсните договори ще се уреждат в BTC. Bakkt всъщност ще търгува с Bitcoin, а не просто да спекулира от неговите ценови движения. Това ще доведе до прозрачно и ефективно разкриване на цените и ще проправи пътя за първия Bitcoin-ETF да получи одобрение. И това е само началото, Bakkt отваря вратите за институционални инвеститори, фондове, пенсионни програми и търговията на дребно. И с решенията си за попечителство, за първи път, то позволява безопасно и регулирано съхранение на цифрови активи в институционален мащаб.

Цитати

– “При въвеждането на регулирана, свързана инфраструктура, заедно с институционални и потребителски приложения за цифрови активи, се стремим да изградим доверие в класа активи в глобален мащаб, в съответствие с нашата история за постигане на прозрачност и доверие на досега нерегулираните пазари”
– Джефри С. Спречер, основател, председател и главен изпълнителен директор на ICE.

– “Bakkt е предназначен да служи като мащабируема рампа за институционално, търговско и потребителско участие в цифрови активи чрез предоставяне на по-голяма ефективност, сигурност и полезност”
– Кели Лоефлер, шеф на дигиталните активи на ICE, главен изпълнителен директор на Bakkt

– “Като водещ търговец на дребно Starbucks ще играе ключова роля в разработването на практични, доверени и регулирани приложения за потребителите, които да конвертират цифровите си активи във фиат за употреба в Starbucks”
– Мария Смит, вицепрезидент, Партньорства и Плащания за Starbucks

Вашият коментар